تالاسوفوبیا چیست؟

فهرست مطالب

اقیانوس‌ها با عظمت، زیبایی و رمز و رازهای بی‌پایان خود، از دیرباز تاکنون الهام‌بخش ما انسان‌ها هستند. صدای امواج دریا، نمک دریا، آبی بیکران و زندگی اسرارآمیز زیر آب در کنار این که احساس آرامش و آزادی بسیار جذابی را در ما ایجاد می‌کند، می‌تواند یکی از بزرگ‌ترین ترس‌های انسان نیز باشد. موجودات دریایی عجیب و غریب، اعماق تاریک و ترس از ناشناخته‌ها از جمله عواملی هستند که باعث می‌شوند برخی افراد به دریا و اقیانوس نه تنها علاقه‌ای نشان ندهند، بلکه حتی با تصور حضور در کنار دریا نیز دچار استرس شدیدی شوند. یکی از فوبیاهایی که کمتر در مورد آن صحبت می‌کنند «تالاسوفوبیا» است. این فوبیا تنها یک ترس یا ناراحتی ساده نیست، بلکه می‌تواند به طور کلی روی کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد و او را از تجربه‌های لذت‌بخش و جدید دور نگه دارد. اگر علاقه‌مندید که در رابطه با این فوبیای دریایی اطلاعات بیشتری کسب نمایید، از شما دعوت می‌کنیم در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

تالاسوفوبیا چیست

تالاسوفوبیا چیست؟

تالاسافوبیا (Thalassophobia) واژه‌ای متشکل از دو کلمه یونانی (Thalassa) به معنای دریا و (Phobos) به معنای ترس است. این فوبیا یک نوع ترس غیرمنطقی، مداوم و بسیار شدید از دریا، اقیانوس، آب‌های عمیق و موجودات ناشناخته زیر آب‌هاست. فردی که دچار این فوبیا باشد، حتی در زمان فکر کردن به دریا، دیدن تصویر آن یا حتی شنیدن صدای موج دریا نیز دچار اضطراب و ترس شدیدی شده و احتمال حملات پانیک در او بالا می‌رود. این نوع فوبیا به اشکال مختلفی بروز پیدا می‌کند؛ به عنوان مثال ممکن است که فرد تصور کند در حال غرق شدن بوده یا این که به علت عدم توانایی در دیدن کف دریا دچار وحشت شدیدی شود. به طور معمول افرادی که دچار این فوبیا در سطح شدید هستند، حتی از رفتن به سفرهای ساحلی نیز اجتناب می‌کنند.

تالاسوتراپی یا دریا درمانی بر پایه استفاده از خواص آب دریا برای بهبود سلامت جسم و ذهن بنا شده است. برای تجربه عمیق‌تر از خواص دریا و شناخت بهتر زیست‌بوم دریایی، شرکت در دوره‌های غواصی می‌تواند فرصتی منحصربه‌فرد باشد. برای اطلاعات بیشتر، به صفحه آموزش غواصی مراجعه کنید.

تاریخچه ترس از دریا یا تالاسو فوبیا

اکنون که می‌دانیم تالاسوفوبیا چیست، در این بخش به بررسی تاریخچه این فوبیا می‌پردازیم. ترس از آب‌های عمیق در تاریخ بشر ریشه دارد. اقیانوس‌ها از دوران باستان تا به امروز نماد ناشناخته‌ها، خطرات و حتی نیروهای خارق‌العاده بوده‌اند. جالب است بدانید که در بسیاری از اساطیر باستانی، دریا محل زندگی موجودات خطرناک و ماورایی محسوب می‌شود. به عنوان مثال، در اساطیر یونان، پوزئیدون، خدای دریاست و در اثر خشم او، طوفان‌ها و زلزله‌های وحشتناک و بزرگی در اقیانوس رخ می‌دهد. علاوه بر این، در فرهنگ‌های آسیایی نیز اژدهایان دریایی یا سایر موجودات عظیم‌الجثه دریاها، نماد قدرت و در عین حال رعب و وحشت هستند.

جزیره کیش با آب‌های زلال و غنی از مواد معدنی، یکی از بهترین مکان‌ها برای تجربه ترکیبی از غواصی و تأثیرات تالاسوتراپی است. برای آشنایی با شرایط غواصی در این منطقه، به صفحه غواصی جزیره کیش سر بزنید.

در طی سال‌ها با گسترش سفرهای دریایی و مواجه شدن بشر با خطرات مختلفی نظیر طوفان، دزدان دریایی، گم شدن در اقیانوس، غرق شدن و… این فوبیا شکل واقعی‌تری به خود گرفته است. به مرور زمان، ترس از اقیانوس در ذهن جمعی بشر حک شد و امروزه شاهد آن در برخی افراد به شکل بیماری روانی یا فوبیا هستیم.

انواع ترس از اقیانوس یا تالاسو فوبیا

ترس از اقیانوس دارای زیرشاخه‌ها و انواع مختلفی است که شکل بروز و شدت آن می‌تواند در هر فرد متفاوت باشد:

۱. Submechanophobia (ترس از اشیاء یا سازه‌های دست‌ساز در زیر آب)

فردی که دچار این نوع فوبیا باشد، از اشیای ساخت بشر در زیر آب نظیر کشتی‌های غرق شده، پایه‌های اسکله یا تأسیسات زیرآبی می‌ترسد؛ حتی تصور قرار گرفتن در نزدیکی چنین اجسامی برای افراد مبتلا به Submechanophobia می‌توان بسیار دلهره‌آور باشد.

۲. Megalohydrothalassophobia (ترس از موجودات بزرگ در اقیانوس)

تالاسو فوبیا در برخی افراد به شکل ترس از موجودات بسیار بزرگ در اعماق دریا نظیر نهنگ‌ها یا کوسه‌ها نمایان می‌شود. برخی افراد حتی با دیدن تصاویر چنین موجوداتی نیز دچار حملات پانیک خواهند شد.

ترس از دریا

۳. ترس از وسعت نامحدود آب

برخی افراد در اثر قرار گرفتن در برابر حجم عظیمی از آب، احساس ناتوانی، گم‌گشتگی و بی‌پناهی می‌کنند و از وسعت نامحدود آب وحشت دارند.

۴. هیدروفوبیا (ترس کلی از آب)

هیدروفوبیا یکی از گونه‌های شدید تالاسوفوبیا است؛ افرادی که دچار این مشکل هستند، حتی از استحمام یا رفتن به استخر نیز وحشت دارند.

۵. ترس از فعالیت‌های دریایی

برخی افراد از فعالیت‌هایی نظیر غواصی، قایق‌سواری، شنا و… دوری می‌کنند؛ چنین افرادی ممکن است که حتی توانایی حضور روی قایق یا ساحل دریا را نیز نداشته باشند.

علت تالاسوفوبیا

ترس از دریا یک دلیل مشخص ندارد، اما مجموعه‌ای از عوامل می‌توانند در ایجاد یا تشدید این مشکل نقش داشته باشند:

  • تجربیات ناخوشایند گذشته: برخی افراد در دوران کودکی خود سقوط در آب، غرق شدن یا تماشای یک حادثه ناگوار دریایی را تجربه کرده‌اند. چنین صحنه‌هایی می‌تواند در ذهن فرد حک شود و در بزرگسالی منجر به فوبیا گردد.
  • وراثت و زمینه ژنتیکی: طبق مطالعاتی که در این زمینه انجام شده، افرادی که در خانواده‌شان سابقه فوبیا وجود دارد، بیشتر در معرض ابتلا به فوبیای دریایی قرار می‌گیرند.
  • تأثیرات رسانه: گاهی اوقات تماشای یک فیلم ترسناک یا مستندهایی که مرگ در دریا یا موجودات خطرناک را نشان می‌دهند، می‌توانند روی تصویر ذهنی فرد از آب‌های آزاد تأثیر منفی بگذارند.
  • بلد نبودن شنا: برخی افراد شنا بلد نیستند؛ چنین افرادی نیز بیشتر در معرض تالاسوفوبیا قرار می‌گیرند.

غواصی اسکوبا علاوه بر ماجراجویی، می‌تواند بخشی از فرآیند دریا درمانی باشد، زیرا شناور شدن در آب شور و مشاهده دنیای زیر آب تأثیرات مثبتی بر ذهن و بدن دارد. برای یادگیری این سبک غواصی، به صفحه غواصی اسکوبا مراجعه کنید.

علائم تالاسو فوبیا

ترس از اقیانوس نشانه‌های مختلفی دارد و می‌تواند روی جسم، روان و رفتار فرد تأثیرات مخرب داشته باشد. به عنوان مثال، برخی افراد در اثر مواجه شدن با تصاویر یا ویدیوهای دریایی احساس اضطراب و ترس شدیدی خواهند کرد. برخی دیگر، دچار تپش قلب، حالت تهوع، سرگیجه و خشکی دهان می‌شوند. به طور معمول افرادی که دچار این فوبیا هستند از رفتن به مکان‌های ساحلی، قایق‌سواری، شنا و شرکت در تفریحات دریایی اجتناب خواهند نمود.

در فرآیندهای درمانی زیر آب یا غواصی طولانی‌مدت، کنترل گازهای تنفسی اهمیت زیادی دارد. سودالایم ماده‌ای است که در تجهیزات غواصی برای جذب دی‌اکسید کربن استفاده می‌شود. برای آشنایی با کاربرد آن، به صفحه سودالایم چیست مراجعه کنید.

دسته‌ای دیگر از افراد مبتلا به این فوبیا، دارای افکار وسواسی یا ترس‌های ذهنی مداوم درباره غرق شدن یا مورد حمله‌ی موجودات دریایی قرار گرفتن، هستند. همچنین، حملات پانیک یا ترس فلج‌کننده که گاهی اوقات بدون هشدار قبلی در موقعیت‌های مرتبط با دریا رخ می‌دهد نیز از جمله علائم این فوبیا به شمار می‌روند.

ترس از اقیانوس

درمان تالاسوفوبیا

برای درمان این فوبیا می‌توان از تکنیک‌های مختلفی به منظور کنترل یا غلبه کامل بر آن استفاده نمود. در ادامه، با نحوه درمان تالاسو فوبیا آشنا می‌شویم:

۱. درمان شناختی-رفتاری (CBT)

بدون شک یکی از بهترین و موثرترین روش‌ها برای درمان این فوبیا، درمان شناختی – رفتاری است. در این روش، درمانگر به فرد مبتلا کمک خواهد کرد تا بتواند افکار غیرمنطقی خود در مورد دریا و آب‌های آزاد را شناسایی نماید و به مرور زمان آن‌ها را با افکار واقع‌بینانه جایگزین کند. به تدریج، فرد مبتلا به طور کامل درمان خواهد شد.

۲. درمان مواجهه‌ای ترس از دریا

از این روش به وفور برای درمان فوبیاهای مختلف استفاده می‌کنند. در درمان مواجهه‌ای، فرد مبتلا به صورت تدریجی و کنترل شده در موقعیت‌های ترس‌آور و مرتبط با دریا و اقیانوس قرار می‌گیرد. در واقع، بدن و ذهن فرد به مرور زمان به چنین موقعیت‌هایی عادت خواهد کرد و ترس او از بین می‌رود.

۳. دارو درمانی

گاهی اوقات شدت فوبیا در فرد بسیار زیاد است و نمی‌توان با هیچ روش دیگری او را درمان کرد؛ در چنین شرایطی، پزشک داروهایی نظیر ضداضطراب یا داروهای کنترل حمله پانیک را تجویز خواهد نمود.

۴. تکنیک‌های آرام‌سازی بدن و ذهن

روش بعدی برای درمان این فوبیای دریایی، استفاده از تکنیک‌های آرام‌سازی ذهن و بدن نظیر مدیتیشن، تنفس عمیق، یوگا، گوش دادن به موسیقی‌های آرامش‌بخش و… است که می‌توانند در کنترل اضطراب تأثیر بسیار زیادی بگذارند.

نتیجه‌گیری

در این مقاله با تالاسوفوبیا، علت، علائم و نحوه درمان آن آشنا شدیم. ترس از آب‌های عمیق و آزاد ممکن است که در نگاه اول بی‌اهمیت به نظر برسد، اما این موضوع می‌تواند برای فرد مبتلا یک مشکل بزرگ و سبب اضطراب‌های شدید باشد. اصلی‌ترین کار برای درمان این فوبیا، پذیرش آن به عنوان یک مشکل روان‌شناختی واقعی و پیگیری درمان‌های علمی و تخصصی برای آن است. با کمک مشاورین متخصص در این زمینه، تمرین مداوم و پشتکار می‌توانید این فوبیا را مهار کنید و از تجربه شیرین دنیای زیر آب لذت ببرید.

Oceanomaniac: معتبرترین مدرسه غواصی در ایران

چنانچه علاقه‌مند به دنیای شگفت‌انگیز زیر آب هستید اما ترس از دریا شما را از این دنیا دور نگه داشته است، مدرسه غواصی Oceanomaniac می‌تواند نقطه شروعی مطمئن برای شما باشد. این مجموعه با هدف ترویج و ارتقای فرهنگ غواصی ایمن و علمی در ایران مشغول به فعالیت است. کلیه آموزش‌های این مجموعه در محیطی کاملاً حرفه‌ای با مربیان مجرب و مطابق با استانداردهای بین‌المللی برگزار خواهند شد. Oceanomaniac همواره در تلاش است تا مبتدیان و حرفه‌ای‌ها بتوانند ضمن ارتقای مهارت‌های خود، بر ترس‌هایشان نیز غلبه کنند و تجربه‌هایی به‌یادماندنی و هیجان‌انگیز را ثبت نمایند. برای کسب اطلاعات بیشتر، می‌توانید همین حالا با کارشناسان مجموعه تماس حاصل کنید.