غرق شدگی از جمله حوادث نگرانکنندهای محسوب میشود که به ویژه در فصل تابستان و زمانی که مردم اکثراً در کنار دریا، استخرها و دریاچهها حضور دارند، رخ میدهد. به طور معمول، این حادثه زمانی اتفاق میُفتد که فرد به طور ناخواسته در آب غوطهور شده و دیگر قادر به تنفس نخواهد بود. متأسفانه بسیاری از افراد علائم و خطرات غرقشدگی را نمیشناسند و همین موضوع باعث میشود تا نتوانند اقدامات پیشگیرانه و درمانی مناسب را به موقع انجام دهند. اگر علاقهمندید که در رابطه با غرقشدگی اطلاعات بیشتری به دست آورید و انواع این حادثه را بشناسید، از شما دعوت میکنیم در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
تالاسوفوبیا یا ترس از اقیانوس به نوعی اختلال اضطرابی گفته میشود که افراد مبتلا به آن از دریا یا اقیانوسها احساس ترس میکنند. این ترس میتواند به دلایل مختلفی مانند نگرانی از عمق آب یا موجودات دریایی باشد. یکی از روشهای درمانی برای این نوع ترس، تالاسوتراپی است که از آب دریا برای درمان و بهبود وضعیت روانی استفاده میکند. برای آشنایی بیشتر با تالاسوتراپی، به صفحه تالاسوتراپی مراجعه کنید.

غرق شدگی چیست؟
پیش از آن که سراغ معرفی انواع غرقشدگی برویم، در ابتدا به این موضوع میپردازیم که منظور اصلی از غرق شدگی چیست. غرقشدگی به معنای عدم توانایی فرد در تنفس به علت غوطهور شدن در آب است. هنگامی که فرد در آب فرو میرود و راههای تنفسی او بسته میشود، بدن قادر به دریافت اکسیژن کافی نخواهد بود و همین موضوع سبب ایجاد اختلال در فرایندهای حیاتی بدن میشود. غرقشدگی میتواند به اشکال مختلفی رخ دهد. فرقی ندارد که غرقشدگی به چه صورت باشد؛ در هر حال اگر مداخله به موقع صورت نگیرد، امکان دارد که فرد به کما برود و در نهایت جان خود را از دست بدهد. بنابراین، غرقشدگی یک وضعیت اضطراری محسوب میشود که نیازمند اقدامات فوری است.
اگر به غواصی علاقهمند هستید و میخواهید با اطمینان از دریا و اقیانوسها کاوش کنید، شرکت در دورههای غواصی یکی از بهترین روشهاست. برای شروع این سفر، به صفحه آموزش غواصی مراجعه کنید.
این حادثه میتواند به صورت مستقیم روی عملکرد قلب و ریهها تأثیر بگذارد و اگر مداخله سریع انجام نشود، احتمال این که آسیبهای جبرانناپذیری به مغز وارد شود وجود خواهد داشت. هر اندازه زمان غوطهور شدن فرد در آب بیشتر باشد، به همان نسبت احتمال آسیبدیدگی او شدیدتر خواهد بود.
انواع غرق شدگی
غرقشدگی انواع متعددی دارد و هر یک از آنها نشانههای مخصوص به خود را دارند. اکنون که با چیستی غرقشدگی بیشتر آشنا شدیم، در ادامه به بررسی انواع مختلف آن خواهیم پرداخت:
۱. غرقشدگی کامل
در این نوع از غرقشدگی، فرد کاملاً بیهوش شده یا این که سطح هوشیاری او به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. از جمله علائم این نوع غرقشدگی میتوانیم به رنگپریدگی یا کبودی لب، صورت، گوش، بینی و ناخنهای دست و پا اشاره داشته باشیم. همچنین، سردی و کاهش دمای پوست، قطع تنفس، سرفه، استفراغ، تنفس صدادار، کاهش فشار خون و اختلال در ضربان قلب، از جمله نشانههای غرق شدگی کامل هستند.
۲. نزدیک به غرقشدگی
در این نوع غرقشدگی، فرد نیمه هوشیار است. البته، سطح هوشیاری در این نوع غرقشدگی نسبت به حالت طبیعی پایینتر خواهد بود. از جمله نشانههای این نوع غرقشدگی میتوانیم به بیحالی، رنگپریدگی، حالت تهوع و استفراغ، تنفس غیرطبیعی، اختلال در ضربان قلب و کاهش فشار خون اشاره داشته باشیم.

۳. غرقشدگی خشک
در غرقشدگی خشک، آب به داخل ششهای فرد در حین غرق شدن نفوذ پیدا نخواهد کرد؛ به همین علت به این نوع غرقشدگی اصطلاحاً «خشک» میگویند.
۴. غرقشدگی مرطوب
در غرقشدگی مرطوب، برعکس غرقشدگی خشک، آب به درون ششهای فرد نفوذ پیدا خواهد کرد. طبق تحقیقات و بررسیهایی که روی مغروقین در حین کالبدشکافی صورت گرفته، حدوداً 90 درصد از غرقشدگیها از نوع خشک است. از آن جایی که در غرقشدگی خشک آب وارد ششها نشده، شانس بازگشت به زندگی در نوع خشک نسبت به مرطوب بیشتر خواهد بود.
۵. غرقشدگی ابتدایی
این تعریف از غرقشدگی به حالتی گفته میشود که بلافاصله پس از غرق شدن برای فرد رخ میدهد. غرقشدگی ابتدایی معمولاً حالتی است که در دو شکل «غرقشدگی کامل» یا «نزدیک به غرقشدگی» روی میدهد. در این حالت اگر عملیات احیا، مراقبتهای ویژه و انتقال فرد به مراکز درمانی سریعاً صورت گیرد، میتوان از مرگ او جلوگیری نمود.
۶. غرقشدگی تأخیری
غرقشدگی تأخیری یا ثانویه زمانی اتفاق میُفتد که فرد بعد از نجات اولیه از آب، به نظر میرسد که وضعیت او بهبود پیدا کرده در صورتی که بعد از گذشت مدتی علائم غرقشدگی در او دیده میشود. به طور معمول این نوع غرق شدگی بعد از چند ساعت بروز میکند و میتواند سبب التهاب ریهها یا مشکلات تنفسی شود؛ در نتیجه بعد از نجات فرد از غرقشدگی، باید او را تحت نظر قرار داد.
جزیره کیش یکی از مقاصد محبوب برای غواصی است که امکانات ویژهای برای غواصان مبتدی و حرفهای دارد. برای آشنایی بیشتر با دورههای غواصی در این منطقه، به صفحه آموزش غواصی کیش مراجعه کنید.
غرقشدگی انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها از ویژگیهای مخصوص به خود برخوردار هستند؛ غرقشدگی را میتوان به انواع کامل، حالت نزدیک به غرقشدگی، خشک، مرطوب، ابتدایی، تأخیری یا ثانویه تقسیمبندی کرد.
علائم غرقشدگی
غرقشدگی میتواند به سرعت بروز کرده و به اقدامات فوری نیاز داشته باشد. علائمی که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد میتوانند به طور کلی یا جزئی ظاهر شوند:
- مشکلات تنفسی: فرد در حین غرق شدن ممکن است که با سرعت بیشتری نفس بکشد یا این که نفس کشیدن برای او سخت باشد.
- کبودی لبها و پوست: همانطور که گفتیم، تغییر رنگ پوست یا لبها به آبی یا بنفش یکی از نشانههای قطعی غرقشدگی است.
- بیهوشی یا خوابآلودگی شدید: ممکن است که فرد در اثر کمبود اکسیژن به مغز، دچار بیهوشی یا خوابآلودگی شدید شود.
- سرفههای شدید یا کف کردن از دهان: زمانی که آب وارد ریهها میشود، احتمال دارد که فرد سرفههای مداوم داشته باشد یا این که از دهان او کف خارج شود.
- کاهش هوشیاری: از دیگر علائم غرق شدگی این است که فرد دچار گیجی یا عدم توانایی در فکر کردن و تصمیمگیری شود.
- عدم توانایی برای حرکت: به علت نبود اکسیژن کافی، احتمال دارد که فرد تعادل خود را از دست بدهد و نتواند حرکت کند.
غواصی آزاد یکی از روشهای غواصی است که بدون استفاده از تجهیزات تنفسی انجام میشود. این نوع غواصی به شما این امکان را میدهد که با دنیای زیر آب ارتباط برقرار کنید. برای یادگیری بیشتر، به صفحه آموزش غواصی آزاد مراجعه کنید.
چنانچه هر یک از علائم فوق مشاهده شد، باید سریعاً کمکهای اولیه و احیای قلبی- ریوی صورت گیرد.

روشهای پیگیری از غرقشدگی
پیشگیری از غرق شدگی نیاز به یک سری آموزشهای صحیح و استفاده از تدابیر ایمنی دارد. در ادامه، با روشهای اصلی پیشگیری از بروز این اتفاق آشنا خواهیم شد:
۱. آموزش شنا
آموزش شنا از سنین پایین به ویژه برای کودکان یک امر بسیار مهم است. در طی این آموزش، فرد با روشهای صحیح شنا، ایمنی در کنار آب و نحوه نجات افراد در صورت بروز حادثه آشنا خواهد شد.
۲. استفاده از جلیقه نجات
استفاده از جلیقه نجات مناسب در فعالیتهایی نظیر قایقرانی، شنا در دریا یا غواصی میتواند جان فرد را نجات دهد. جلیقههای مذکور به شناگران کمک خواهند کرد تا در صورت غرق شدگی به سطح آب برگردند و از این طریق خطر غرق شدن کاهش پیدا میکند.
۳. نظارت دقیق بر کودکان
کودکان به ویژه در اطراف استخر و دریا به نظارت دقیق نیاز خواهند داشت؛ در اکثر مواقع غرقشدگی کودکان به علت عدم نظارت کافی در محیطهای آبی رخ میدهد.
۴. عدم مصرف الکل هنگام انجام فعالیتهای آبی
مصرف الکل در حین شنا یا انجام فعالیتهای آبی میتواند سبب کاهش واکنشهای بدن شود و احتمال غرق شدن را بالا ببرد.
۵. یادگیری کمکهای اولیه
آموزش کمکهای اولیه و احیای قلبی – ریوی (CPR) میتواند در شرایط بحرانی و هنگامی که فردی در خطر غرق شدن قرار دارد، جان او را نجات دهد.
برای پیشگیری از غرقشدگی میتوان از روشهای مختلفی بهره برد؛ از جمله مهمترین روشها آموزش شنا، استفاده از جلیقه نجات، نظارت دقیق بر کودکان، عدم مصرف الکل و یادگیری کمکهای اولیه است.
نتیجهگیری
در این مقاله دانستیم که غرق شدگی چیست و با انواع مختلف آن نیز آشنا شدیم. غرق شدن یک حادثه به شدت خطرناک است که در صورت عدم شناسایی به موقع علائم و عدم انجام اقدامات درمانی فوری، میتواند سبب مرگ شود. آموزشهای مربوط به ایمنی آب و شنا، نظارت بر کودکان و همچنین استفاده از تجهیزات ایمنی مناسب نظیر جلیقه نجات میتوانند در پیشگیری از بروز این حادثه موثر باشند.
Oceanomaniac؛ معتبرترین مرکز آموزش غواصی مبتدی تا پیشرفته
Oceanomaniac به عنوان معتبرترین مرکز آموزش غواصی مبتدی تا پیشرفته، با برگزاری دورههای تخصصی غواصی، به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید مهارت خود را در حین انجام فعالیتهای آبی بالا ببرید و در عین حال ایمنی خود را حفظ کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید با کارشناسان Oceanomaniac تماس حاصل نمایید.