شاید برایتان جالب باشد که بدانید اقیانوسها هیچگاه ثابت و بیحرکت نیستند و حتی در آرامترین قسمتهای آن نیز حرکتهایی وجود دارد. جریانهای اقیانوسی حرکتهایی از یک مکان به مکان دیگر هستند. این حرکات توسط عوامل مختلفی نظیر جذر و مد، جاذبه، باد، اختلاف چگالی آب و… رخ میدهند. اگر میخواهید در مورد جریان اقیانوسی و دریایی اطلاعات بیشتری کسب کنید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید. شناخت جریانهای دریایی یکی از مهارتهای مهم برای غواصان است، زیرا این جریانها میتوانند بر مسیر حرکت و ایمنی آنها تأثیر بگذارند. یادگیری نحوه مدیریت این شرایط در دورههای تخصصی اهمیت بالایی دارد. برای اطلاعات بیشتر، به صفحه آموزش غواصی مراجعه کنید.

جریانهای دریایی چیست؟
اگر از علاقهمندان به جغرافیا باشید، ممکن است برای شما سوال پیش آید که جریان های دریایی چیست؟ و به چه علتی رخ میدهند؟ به طور کلی به حرکت آب در اقیانوسها و دریاها جریان دریایی گفته میشود. این جریانها به دلایل مختلفی نظیر چگالی آب، چرخش زمین، باد و… رخ میدهند. جزیره کیش به دلیل موقعیت خاص خود در خلیج فارس، تحت تأثیر جریانهای دریایی متنوعی قرار دارد. آشنایی با این جریانها برای غواصی ایمن در این منطقه ضروری است. برای تجربه غواصی یا شرکت در کلاس های غواصی در کیش، به صفحه آموزش غواصی کیش مراجعه کنید.
جریانهای اقیانوسی چیست؟
جریانهای اقیانوسی به جریان آب در درون اقیانوس گفته میشود. این جریانها رودهایی هستند که دمایشان از دمای اقیانوس کمتر یا بیشتر بوده و معمولا به شکل دایره هستند که یک چرخه کامل را طی میکنند. در اوایل قرن هجدهم ناخدایان کشتی تجاری آمریکا از وجود گلف استریم که یک جریان اقیانوسی است استفاده کرده و هنگام سفر به اروپا از این نیرو کمک میگرفتند. اولین طرح ترسیمی از این جریان در سال 1770 میلادی توسط بنیامین فرانکلین منتشر شد. در این طرح جریان آب گرم مشابه رود عریضی بود که در اقیانوس اطلس حرکت میکرد. در غواصی اسکوبا، شناخت جریانهای اقیانوسی و نحوه برخورد با آنها میتواند از خطرات احتمالی جلوگیری کند. یادگیری این مهارتها به شما کمک میکند تجربهای امنتر و حرفهایتر داشته باشید. برای آموزشهای پیشرفته، به صفحه غواصی اسکوبا مراجعه کنید.
آشنایی با عوامل ایجادکننده جريانهاي از اقیانوسی
عوامل مختلفی سبب ایجاد جریانهای اقیانوسی میشوند که این عوامل به شرح زیر هستند:
· باد
باد جریانهایی را که در سطح اقیانوس یا نزدیک آن قرار دارد را هدایت میکند. در صورتیکه باد غالب باشد، جهت جریان سطحی با جهت باد یکی است. برخورد جریانها به سواحل یا برآمدگیهای زیر آب سبب عوض شدن مسیر آنها میشود. بادهایی که نزدیک نواحی ساحلی هستند، در تلاشاند تا جریانها را در مقیاس موضعی به حرکت درآورند. حرکت جریانها به صورت موضعی سبب ایجاد پدیدههایی نظیر بالا آمدن ساحلی خواهد شد. در مقیاس جهانی و در اقیانوسهای باز باد باعث هدایت جریانهایی میشود که آب را هزاران مایل در سرتاسر اقیانوس به گردش در میآورند.

· جزر و مد
جریانی که جزر و مد در اقیانوسها ایجاد میکند، در نزدیکی سواحل و خلیجها بسیار قوی است. همچنین جریانهای حاصل از جزر و مد در یک الگوی منظم تغییر کرده و قابلیت پیشبینی دارند.
· ترموهالین
از دیگر عواملی که باعث ایجاد جریانهای اقیانوسی میشود، میتوان به ترموهالین اشاره کرد. در واقع ترموهالین به دلیل تفاوتهای چگالی آب در اثر تغییرات دما که به آن ترمو و شوری که به آن هالین میگویند، در قسمتهای مختلف اقیانوس به وجود میآید. جریانهای ترموهالین هم در سطوح عمیق و هم در سطوح کمعمق رخ داده و نسبت به جریانهای جذر و مدی یا سطحی کندتر حرکت میکنند.
جریانهای دریایی و اقیانوسی تأثیر زیادی بر شرایط غواصی دارند، اما برای مقابله با خطرات فشار در اعماق مختلف، اتاق فشار غواصی بهعنوان یک ابزار حیاتی برای درمان بیماریهای ناشی از فشار و تسهیل فرآیند غواصی مورد استفاده قرار میگیرد. برای آشنایی بیشتر با کاربرد این اتاقها، به صفحه اتاق فشار غواصی چیست مراجعه کنید.
عوامل متعددی موجب ایجاد جریانهای دریایی و اقیانوسی میشوند که هر یک از این جریانها با آثاری همراه هستند. از جمله این عوامل تاثیرگذار بر جریانهای اقیانوسی میتوان به نیروی باد، جزر و مد و ترموهالین اشاره کرد.
معرفی انواع جریانهای اصلی در اقیانوسها
پس از اینکه با جریانهای دریایی آشنا شدید و پاسخ سوال خود را در مورد اینکه جریان های دریایی چیست؟ گرفتید، نوبت آن رسیده است که با انواع این جریانها آشنا شوید. انواع جریانهای اصلی در اقیانوسها به شرح زیر هستند:
· جریانهای سطحی اصلی
این جریانها حرکت 10 درصد بالای آب اقیانوس را کنترل میکنند. جریانهای سطحی بر اثر عوامل مختلفی نظیر جریان بادهای غالب، تغییر در چگالی آب دریا، تغییر در شکل حوزه اقیانوسی و چرخش زمین رخ میدهند.

· جریانهای اقیانوسی عمیق
جریانهای اقیانوسی عمیق 90 درصد از جریانها را به حرکت در میآورند و علتهای مختلفی دارند. جریانهای گرم سطحی در هر مسیری که باشند آب را به نواحی قطبی میبرند. این آب در نواحی قطبی سرد شده و به سمت استوا جریان پیدا میکند. البته کیفیت جریانهای عمقی به طور دقیق مشخص نیست. در بسیاری از تنگهها و گذرگاههایی که محل اتصال دریاها و اقیانوسها به یکدیگر است، جریانهای عمقی در خلاف جهت جریانهای سطحی وجود دارند. از مشهورترین جریان عمقی میتوان به جریان عمقی جبلالطارق اشاره کرد. در جنگ جهانی دوم زیردریاییهای ایتالیایی موتور خود را خاموش کرده و به وسیله این جریان بدون هیچگونه سروصدایی وارد اقیانوس اطلس میشدند.
گودال ماریانا یکی از عمیقترین نقاط اقیانوس است که تحت تأثیر جریانهای اقیانوسی بسیار قوی قرار دارد. مطالعه این پدیدههای طبیعی به درک بهتر از دنیای زیر آب کمک میکند. برای اطلاعات بیشتر، به صفحه گودال ماریانا مراجعه کنید.
جریانهای اقیانوسی به دو دسته جریانهای سطحی اصلی و جریانهای عمیق تقسیمبندی میشوند. جریانهای سطحی حرکات 10 درصد بالای آب اقیانوس را کنترل کرده و جریانهای عمیق 90 درصد از جریانها را به حرکت درمیآورند.
نتیجهگیری
در این مقاله به بررسی جریان اقیانوسی و دریایی پرداختیم و علل اصلی به وجود آمدن این جریانها را بررسی کردیم. اگر به دریانوردی یا غواصی علاقه دارید، شناخت این جریانها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و به آشنایی شما با دریا و خطرات آن کمک بسیاری میکند.
آموزش انواع غواصی در مدرسه غواصی Oceanomaniac
اگر از علاقهمندان به دنیای زیر آب هستید و میخواهید به کشف دنیای زیر آب بپردازید، شرکت در کلاسهای آموزش غواصی انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود. مدرسه غواصی Oceanomaniac یکی از بهترین برگزارکننده دورههای غواصی با اساتید مجرب است. در Oceanomaniac میتوانید به یادگیری غواص ناجی، غواص امدادگر، غواص حرفهای، دوره غواصی 10 متر و… بپردازید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر یک از این دورههای غواصی میتوانید به سایت Oceanomaniac مراجعه کرده یا از طریق تماس با شماره موجود در سایت اطلاعات لازم را کسب نمایید.